Magento Commerce

Skip to Main Content »

Du har ingen varer i din kurv.
Bestilling
View Basket
   
Produkter
Nyhedsbrev

Amerikansk vinleksikon

American Wine Primer

Californien

Selv om de fleste regner Californiske vine som hørende til den nye verden, kan Californien også betragtes som det nyeste gamle vinland. For californiske traditioner med hensyn til vinfremstilling går helt tilbage til slutningen af 1700-tallet, da spanske missionærer, der kom fra Mexico, introducerede vinfremstilling i Californien. Næsten 250 års traditioner for og erfaring med at producere vin, nutidens bestræbelse på fornyelse og forbedring og et klima, der er ideelt til dyrkning af druer, gør Californien til ét af de steder i verden, der egner sig bedst til at producere en fremragende vin.

De californiske vine er kendte for deres høje kvalitet, pålidelighed og forskelligartethed. Californien er ét af de mest forskelligartede vinområder i verden. Her er næsten 100 druesorter, der dyrkes på næsten 100 vindyrkningsarealer med snesevis af forskellige mikroklimaer og jordbundstyper. Desuden er her -nogle meget individualistiske vinavlere - mange med international erfaring - hvilket giver endnu flere forskelligheder.

Den californiske kvalitet slår igennem i hver eneste flaske vin, fra de eksklusive kult-vine til hverdagsvinene i supermarkederne og alle kvaliteter derimellem. Der hersker ikke tvivl om, at Californien med held kan konkurrere med et hvilket som helst vinområde i verden og i alle prisklasser.

Kort om Californien 

Størrelse

404.000 km2 (omtrent samme størrelse som Tyskland, Belgien og Holland tilsammen)

Hovedstad

Sacramento

Befolkning

37 millioner

Statens tilnavn

Den Gyldne Stat (nej, ikke Solskinsstaten, det er Florida)

Nationaldyr

Den brune bjørn

Vinproducenter

1.605

Vinavlere

Omkring 4.500

Vinmarker

208.000 hektar

Pressede druer

2,7 millioner tons (2004)

Produktion

2 milliarder liter (næsten 3 milliarder flasker) om året – Californien er den fjerdestørste vinproducent i verden efter Italien, Frankrig og Spanien

Amerikanske vindyrkningsområder (AVA) i Californien

94

Røde sorter

40+

Hvide sorter

26+

Californiske vine stærkt efterspurgte?Den internationale efterspørgsel efter californiske vine vokser fortsat hurtigt. I næsten 20 år er eksporten steget fra 35 millioner euro i 1985 til en rekord på 808 millioner euro i 2004. Dette er en gennemsnitsvækst på næsten 20 % pr. år. For tiden eksporteres 18 % af den samlede produktion til over 125 lande. De 10 vigtigste eksportmarkeder for californisk vin er Storbritannien, Canada, Tyskland, Japan, Holland, Schweiz, Irland, Mexico, Danmark og Belgien.

Klima

Det californiske klima er lige så forskelligartet som staten selv. Selv om Californien er berømt for sine mange solskinstimer, er der store forskelle mellem områderne og mellem enkelte dele inden for områderne med hensyn til temperatur, regnmængde, jordbundstyper og andre naturforhold. Derfor er der så mange forskellige vin-stilarter i Californien.

Californiens klima formes på dramatisk vis af to bjergkæder, der begge løber næsten lige i retningen nord-syd. Coast Range er en række barske skovklædte bjergkæder, der mange gange når helt ud til Stillehavskysten. Det er en forholdsvis lav kæde med få tinder højere end 1200 meter.

Den næste kæde er Sierra Nevada, der også løber parallelt med kysten, omkring 160 til 200 kilometer inde i landet. Mellem disse to bjergkæder ligger Central Valley, der er hjemstedet for mange af de druer, der bruges i de californiske kvalitetsvine. Langs den vestlige side af Coast Range bestemmes klimaet af Stillehavet. Californien har en kystlinje ud til Stillehavet på næsten 2000 kilometer. Varme vintre, somre med moderat varme, små temperaturforskelle fra dag til dag og fra årstid til årstid, og en høj relativ luftfugtighed er karakteristisk for dette område.

Naturlig aircondition

Når man kører fra havet og ind i landet, aftager havets indflydelse naturligvis. Områder, der er godt beskyttede mod havet, har et mere kontinentalt klima med varmere somre, koldere vintre, større temperaturudsving fra dag til dag og fra årstid til årstid samt en generelt lavere relativ luftfugtighed.

De fleste af vinområderne ligger i en overgangszone, hvor forholdene varierer mellem disse to klimamæssige yderpunkter. I disse områder er de naturlige betingelser for at dyrke druer og fremstille vin næste ideelle. Solrige, varme og tørre dage ledsages af kølige havbriser og en tåge, der hver aften ruller ind i dalene som et naturligt aircondition-anlæg. Resultatet er en lang vækstsæson, hvor druerne modnes langsomt og jævnt til en distinkt “frugtmarkeret” kvalitet, som vinentusiaster verden over betragter som det, der giver de californiske vine deres kvalitetsstempel.

Oprindelsesbetegnelser

I USA kan en oprindelsesbetegnelse enten være navnet på:

  • en stat
  • et county (eller flere counties)
  • et American Viticultural Area (AVA) – geografisk afgrænset område

County-betegnelsen (for eksempel Sonoma) er en politisk underinddeling, noget lignende et distrikt. Mindst 75 procent af druerne i vinen skal være dyrket i det pågældende county. En oprindelsesbetegnelse, der omfatter 2 eller højst 3 counties kan anvendes på etiketten, hvis alle druerne er dyrket i de nævnte -counties, og procentdelen for de druer, der er dyrket i hvert county, er nævnt.

Hvis en vinetiket nævner et AVA, skal 85 procent af druerne i denne vin komme fra dette område. AVA-systemet reguleres af den amerikanske stat. Godkendelse af et område som et AVA er ikke et kvalitetsmærke for vinene fra dette område. Området er kun godkendt som et område, der klart adskiller sig fra andre områder, det er det hele. Et AVA (for eksempel Carmel Valley) er et område, som skelnes fra de omgivende områder på grundlag af geografiske træk som klima, jordbund, højde over havet, fysiske træk og undertiden historiske data. Der er p.t. 157 AVA’er i USA, heraf ligger de 94 i Californien

Øko-venlig vinproduktion

I 2003 udviklede vinproducenterne og vinavlerne i Californien en “Kodeks for bæredygtig vindyrkningspraksis”. Denne kodeks fremmer dyrknings- og vinfremstillingspraktikker, der tager hensyn til miljøet og til samfundets behov og interesser i almindelighed.

Denne frivillige kodeks omhandler emner som begrænset brug af pesticider, beskyttelse af vand og energi, begrænsning af spild, genbrug, kontrol med erosion, brug af gode insekter i vinmarken for at dræbe skadelige insekter, oprettelse og vedligeholdelse af tilholdssteder for rovdyr og andet vildt omkring vinmarkerne, plantning af dækafgrøder som sennepsgræs og kløver for at forsyne jorden med næringsstoffer, bedre boliger til landarbejderne samt andre foranstaltninger for at fremstille vine af høj kvalitet på en ansvarsbevidst måde. Der er blevet udarbejdet en håndbog for at hjælpe vinfirmaerne med at gennemføre dette i praksis.

Kodeksen om bæredygtig vindyrkning omfatter andet end kun økologisk landbrug, men økologisk landbrug er bestemt en del af bæredygtigheden. Betegnelsen økologisk på etiketterne er en juridisk betegnelse for bestemte ikke-kemiske vinfremstillings- og vindyrkningspraktikker, hvorimod ’Kodeksen om Bæredygtighed’ er et bredere begreb, der går ud på konstant at forbedre dyrknings- og vinfremstillingspraktikkerne, skabe bedre forhold for personale, naboer og samfund, beskytte jorden og beskytte naturens ressourcer.

Vinproducenterne kan på etiketten skrive “fremstillet af økologisk dyrkede druer,” hvis vinen udelukkende er fremstillet på godkendte økologiske druer. Vinene kan have fået tilsat sulfitter under behandlingen. Selv om mange californiske vinproducenter fremstiller vin af økologisk dyrkede druer, har nogle af dem valgt ikke at nævne dette på etiketten. Den vigtigste grund hertil er, at de ønsker at have frihed til at anvende tilsætninger, hvis det bliver nødvendigt for at redde en høst i dårligt vejr eller i tilfælde af andre uheld.

Konverteringstabel

Californien bruger man inches, acres og gallons, hvor man i de fleste lande i Europa bruger centimeter, hektar og liter. Da det ikke er sandsynligt, at der kommer en harmonisering, i hvert fald ikke i vor tid, tilbyder vi denne konverteringstabel. 

Afstand

1 inch er 2,54 cm.

1 foot (12 inches) er 30,48 cm.

1 yard (3 feet) er 91,44 cm.

1 mile er 1,61 kilometer

1 kilometer er 0,62 miles

 

Areal

1 hektar er 2,471 acres

1 acre er 0,405 hektar

 

Vægt

1 kilo er 2,205 pounds

1 pound er 0,454 gram

 

Volumen

1 liter er 0,264 gallons

1 gallon er 3,785 liter

1 hektoliter er 26,4 gallons

 

Vinmarkers ydelse

1 ton pr. acre er cirka 15 hektoliter pr. hektar (dette er et anslået gennemsnit, der afhænger af, hvor tæt vinstokkene står)

 

Temperatur

Fahrenheit minus 32, divideret med 1,8 er lig med Celsius

 

Oregon

Oregon har på relativt få år etableret et ry for at producere vin af meget høj standard.  Fremstilling af vin kan dateres tilbage til 1840 mens kommerciel production for alvor tog fart i 1960´erne.

American Viticultural Areas (AVA´s)  inkluderer Willamette Valley, Southern Oregon, Umpqua Valley, og Rogue Valley. Dele af Columbia Gorge, Walla Walla Valley, og Snake River Valley AVAs ligger i Oregon. Pinot Noir og Pinot Gris er de to mest dyrkede druer. Med over 16.000 ton druer  I snit om året. Der bliver lavet omkring 1,7 miilion kasser vin i Oregon om året.

Hvilken vin kan du li´? 
Oregon er karakteriseret ved forholdsvis få vinerier med en meget høj kvalitet

I forhold til de druetyper der typisk fungerer godt i kølige klimaer (Pinot, Gamay, Riesling f.eks) og de der fungerer i varmt klima (Cabernet, Zinfandel, Syrah f.eks) er den gode nyhed at Oregon, som Californien, har begge klimaer, selvom man må erkende at det forløbigt er de “kølige druer” der fungerer bedst, men der er druetyper for enhver smag.

Cool Climate Oregon

Oregon er mest berømt for at frembringe nogle af de største Pinot Noir vine I verden, der kan matche de bedste fra Bourgogne, hvis klima de I høj grad deler. Willamette Valley er den største og mest kendte Appellation for Oregon Pinot Noir. WV strækker sig sydvest for Portland, ned gennem Salem, McMinnville og ind I Eugene. Udover Pinot Noir laves fremragende Pinot Gris og Chardonnay, og særligt Chardonnay´en så god at den sjældent når ud af Oregon.

Warm Climate Oregon

Syd for Eugene er klimaet betydeligt varmere og sæsonen meget længere. Området kendes som Rogue Valley, og særligt området omkring Medford og Ashland, og endnu længere mod syd til Cave Junction ekspanderer hurtigt og mange fine vinerier skyder op med flot Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon.

Oregon is a State of Wine - Yes it is!

Washington State

Washington er nr. To i USA målt på produktion af vin . Kun Californien producerer mere. I 2006, havde Washington 130 kmvinmarker, en høst på 109.000 T og en eksport til mere end 40 lande fra mere end 600 vinerier.

99% af produktionen finder sted I den ørken-lignende østlige del af Washington. Til vanding har man mere end 200mm regn årligt der opsamles I Columbia River Basin. Klimaet er kendetegnet ved varmt vejr, meget konstante temperaturer og 2 solskinstimer længere end Californien gennem sæsonen.

Det var Italienske immigranter der var pionerer for vindyrkningen,og vindyrkningen tog for alvor fart I 1960´erne med Chateau Ste Michelle og Columbia Winery i spidsen. Druetyperne har egentlig fulgt den trend der har været, med Riesling og Charodnnay i 70´erne, Merlot i 80´erne, og Cabernet og Syrah i 90´erne.

Washington har 11 American Viticultural Areas  (AVA´s), de fleste mod øst. Den største er Columbia Valley AVA,  som rækker ind i Oregon og berører yderligere 6 andre AVA´ s. Disse inkluderer Walla Walla Valley AVA, Horse Heaven Hills AVA, the Wahluke Slope AVA, Lake Chelan AVA og Yakima Valley AVA, som de allermest kendte.

Vinene fra Washington stormer frem på alle områder. På ingen tide r området blevet kendt for virkeligt at kunne levere Value for Money, på næsten alle druetyper, samtidig med at man har nogle virkelige Hard-hittere med vine i absolut verdensklasse. Washington State er ét af de vin-områder I USA og I verden hvor der er allermest udvikling i disse år. One to watch…